Spredt nyt

Det er sikkert en nyhed, der allerede har spredt sig til de fleste opera-interesserede i landet: Operachef Keith Warner har sagt sin stilling op. I første omgang var begrundelsen de nyligt annoncerede besparelser, men det er nu kommet frem, at opsigelsen blev indgivet allerede i november og skyldes generelle samarbejdsproblemer med husets ledelse. Vi kommer næppe til bunds i sagen i den nærtstående fremtid – om nogensinde overhovedet. Siger vi farvel til en mand med prima donna nykker? Eller har vi gøre med en sjældent talentløs teaterledelse? Det er i al fald afsindigt pinligt for nationalscenen.

Rigtig gættet: Billedet herover viser ikke Keith Warner, men den belgiske mezzosopran, Rita Gorr, der døde i søndags, 85 år gammel. Rita Gorr sang inden for et bredt repertoire, men Wagner-interesserede vil særligt mindes hendes Fricka og Ortrud, der begge kan opleves på CD. Hun synger Fricka overfor George Londons Wotan under Eric Leinsdorf (Decca). Med Birgit Nilsson som Brünnhilde og Jon Vickers som Siegmund ligner det en drømmeindspilning, men er det ikke helt.

Ortrud synger hun overfor Ernest Blancs Telramund. Lovro von Matačić dirigerer Festspilorkestret i Bayreuth, året er 1959 (flere udgivelser, blandt andet på Orfeo). Det er til gengæld et godt bud på en Lohengrin-indspilning, der er til at leve med. Elisabeth Grümmer giver en af de bedste Elsa’er nogensinde, Frans Crass og Eberhard Wächter synger henholdsvis kongen og herolden i modsætning til at råbe dem. Sándor Kónya i titelrollen er ikke helt i samme klasse, men det er også et afsindigt svært parti, både sangmæssigt og dramaturgisk. Og så er der selvfølgelig Gorr, velsyngende det meste af tiden og tilpas uhyggelig som det – ifølge Wagner – naturstridigste af alle væsener: en “politiske kvinde”!

Dette indlæg er gemt i CDer og DVDer, Parsifals Venner, Personer, Sangere. Hent permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *