Bayreuth

Bayreuth Festspielhaus

Bayreuth Festspielhaus

Hver sommer er der Wagnerfestival i Bayreuth i ”Festspielhaus”, som Richard Wagner lod opføre for at give sin egen musikdramatik de bedst mulige vilkår. Det blev indviet i 1876 med den første komplette opførelse af hans operatetralogi, “Nibelungens Ring”. Derefter indtrådte en pause indtil 1882, hvor festspillene blev genoptaget med urpremieren på “Parsifal”, et værk, som festspillene havde eneret på at opføre indtil 1914.

Siden har festspillene været en årlig begivenhed, udelukkende med værker af Richard Wagner og ledet af Wagnerfamilien: Enken Cosima Wagner (1837-1930) afløstes i 1906 af sønnen Siegfried Wagner, hvis enke Winifred Wagner ledede festspillene under nazistisk protektion 1930-44. Ved genoptagelsen af spillene i 1951 blev børnebørnene Wieland og Wolfgang Wagner ledere, Wieland til sin død i 1966 og Wolfgang helt frem til 2008, da hans døtre Eva Wagner-Pasquier (f. 1945) og Katharina Wagner (f. 1978) overtog ledelsen. I tidens løb har en række danske kunstnere optrådt i Bayreuth, heriblandt sangerne Lauritz Melchior, Lisbeth Balslev, Aage Haugland, Tina Kiberg, Poul Elming, Eva Johansson, Inga Nielsen og dirigenten Michael Schønwandt.

Der er rift om billetterne, så man skal skrive dertil hvert år i oktober måned. I løbet af det kommende forår kommer så brevet med: ” Sehr geehrter Herr …, auch in diesen Jahr war die Nachfrage so gross, dass wir Ihnen zu unserem grossen Bedauern mitteilen müssen, Ihre Kartenwünche für 2010 leider nicht erfüllen zu können”. MEN! Så modtager man på ny en bestillingsseddel i det efterfølgende efterår – nu med en ekstra stjerne på – og efter en halv snes år lykkes det for de fleste.

Der er lukket for kommentarer.